Vägen, sanningen och livet

Jesus säger att han är vägen, sanningen och livet (Joh 14:6). Jag skulle vilja titta på just vägen och livet. Vad innebär det att Jesus är vägen och livet?

 

”Om Jesus är vägen och livet, borde det inte då innebära något mer för oss än att vi kommer till himlen när vi dör?”

Jo, Jesus säger att: ”Ingen kommer till fadern utom genom mig”. Det är ju underbart att han är vägen till att vi kan umgås med Gud från att vi blir frälsta och ända in i evigheten.

   Men jag tänker också att om Jesus är vägen och livet, borde det inte då innebära något mer för oss än att vi kommer till himlen när vi dör? Borde det inte vara en väg att gå och ett liv att leva?

 

Jesus sa ”kom och följ mig”, han sa inte: sitt här och vänta tills du dör och kommer till himlen. För då hade han ju lika väl kunnat ta upp oss till himlen direkt. Men istället så vill Gud nu peka på sig själv genom oss så att fler väljer att gå på vägen.

   Ja de första kristna kallades faktiskt för: ”De som tillhör Vägen” (Apg 9:2). Jag tror att det eviga livet börjar nu (se Joh 17:3), och att Jesus bjuder in oss att gå på kärlekens väg.

 

Vi försöker att få våra sammankomster i Kyrkan lite coolare, lite mer party och ha lite häftigare musik. Men jag tror att det bara är när vi får smaka på det livet då Jesus lever igenom oss som det verkligen kan bli Rock n’ Roll.

   Vi frågar oss ibland varför ungdomarna försvinner från Kyrkan. Då vill jag fråga: blir de introducerade till den väg som Jesus kallar oss att gå, får de smaka på livet i Jesus fotspår eller handlar det mest om ett gäng aktiviteter som skall konkurrera med aktiviteter utanför kyrkan?

   Shane Claiborne skrev: ”Jag är övertygad om att om vi förlorar ungdomar till drogernas, materialismens, våldets och krigets kultur så är det för att vi inte utmanar dem, inte för att vi inte underhåller dem. Det är för att vi gör Evangeliet för lätt, inte för svårt. Ungar vill göra något heroiskt med sina liv, det är därför de spelar dataspel och går med i armén. Men vad ska de göra med en kyrka som säger åt dem att gå på tå genom livet så att de kan komma fram oskadda till döden?”

 

Hur ska vi då göra när vi ska följa Jesus?

   Vet inte om jag kan ge något bra svar på det men jag kan tycka att den frågan är så mycket mer relevant än frågan: Hur ska vi hålla kvar våra ungdomar i kyrkan?

   Vi behöver alla tänka på hur Jesus säger: “Jag är vägen sanningen och livet” och vad det innebär för våra liv.Tillbaka