”Sälj allt du äger”

Allt i Bibeln är inte mysigt och gosigt, små ljuva ord som får oss på gott humör. En del kan vara riktigt obekvämt. Som till exempel tillfället då Jesus säger åt en rik man att han ska sälja allt han äger (Matt 19, Mark 10, Luk 18). Många rika kristna har med alla medel försökt kringgå den här versen för att slippa den jobbiga konsekvensen av den (att sälja allt man äger). Jesus menar förstås inte att man ska sälja allt man äger när Han säger det. Han menar att man inte ska vara slav under rikedomen, att man ska ”sälja” sina prylar i hjärtat. Men naturligtvis kan man ha kvar sitt överflöd och njuta av det. Man ska sälja allt man äger bildligt.

 

”Om man inte älskar pengar, varför behålla något som man inte älskar?”

Dock säger Jesus inte bara ”sälj allt du äger” utan även ”och ge pengarna [dvs. de man får av försäljningen] till de fattiga”. Hur ger man pengar till de fattiga bildligt? Klurigt. Inblandningen av fattiga ger diskussionen om allt-säljande en ny innebörd. Precis som idag fanns det miljontals av hungriga på Jesu tid. Det kanske satt hemlösa tiggare vid vägkanten medan Jesus och den här rike mannen talade med varandra. Att uppmana mannen att sälja allt han äger är då inte ett religiöst krav, ett test på om han är tillräckligt generös. Det är den enda vettiga saken att göra med överflöd enligt Jesus, att sälja skiten och ge de fattiga mat för pengarna. Vi läser ofta Bibeln ur vårt eget västerländska, rika perspektiv, och då blir ”sälj allt du äger” en jobbig vers som vi helst stoppar undan. Men tänk på hur fattiga tolkar den här berättelsen! Tolkar de ”sälj allt du äger och ge pengarna åt de fattiga” bildligt? Nej, de prisar Gud för att Han är på deras sida och för att Han vet hur det känns när rika köper champagne och plasma-TV:s medan ens kläder trasas sönder och medan ens barn hungrar. Det är inget konstigt att Gud vill att rika ska sälja allt de äger när det svälter ihjäl ett barn under fem år var femte sekund.

 

Ursäkten rika kristna brukar komma med är att ”Sälj allt du äger” inte gäller dem. Att Jesus sade så till en viss man en viss gång, vad säger det om att alla ska göra det? Men det var inte bara den här rike mannen Jesus sade åt att sälja allt han ägde till, Han sade samma sak till Sina lärjungar (Luk 12:33). Och sluten av Apg 2 och 4 vittnar om att det var precis det alla kristna gjorde (och de var uppemot 3000 nu), det tolkades inte bildligt av dem minsann. De hade gripits av en kärlek till varandra, de var ”ett hjärta och en själ, och ingen enda kallade något av det han ägde för sitt, utan de hade allt gemensamt”, och då står man inte ut med att äga överflöd när ens bröder och systrar (jo, så kallade de varandra) är fattiga. Jag måste erkänna att det ligger något i att man ska sälja allt man äger ”i hjärtat”, för när Anden tränger in i hjärtat börjar man hata rikedom. Det står i Matt 6:24 att när man älskar Gud, då hatar man mammon (arameiska för rikedom). Man avskyr att vara rik i en värld med hunger när Jesus kommer in i en. Men det leder till att man gör sig av med sitt överflöd, man går inte runt och avskyr rikedom och ändå fortsätter vara rik. När Gud gör så att vi säljer allt vi äger i hjärtat, så tar det inte lång tid innan vi säljer det på riktigt heller. För om man inte älskar pengar, varför behålla något som man inte älskar? Särskilt när säljande av det man inte älskar leder till att hungriga får mat så finns det ingen anledning att inte sälja allt onödigt, äckligt skräp man äger.

 

Men ska man verkligen sälja allt? Inklusive nödvändiga saker som hus, kläder och skor? Att sälja allt innebär inte att man för all framtid ska sluta använda prylar, när de första kristna gjorde det samlades pengarna i en stor pott och delades sedan ut åt var och en efter vad han behövde (Apg 4:35). Det kanske känns lönlöst att sälja sina kläder när man ändå kommer köpa nya sedan, men ofta är våra kläder dyrare än vad de behöver vara, genom att sälja märkesplaggen och köpa second-hand kan vi ge överskottet till de fattiga. Och äger vi sådant som inte är det allra nödvändigaste, underhållning, lyx och sånt för utseendet, varför inte sälja det och rädda livet på svältande människor istället?

   När vi hatar rikedomen (mammon) kan vi inte vara rika. Och det enda sättet att göra sig av med sin rikedom är att sälja allt man äger.Tillbaka