Lev livet där och då

Många gånger har jag hört visdomsord som ”Njut av livet”, ”Fånga dagen”, ”Lev livet här och nu”, ”Man lever bara en gång” och senast ”Livet är meningslöst – så se till att ha roligt”. Det är en filosofi som skiljer sig rejält från ”Den som älskar sitt liv förlorar det, och den som hatar sitt liv i den här världen, han skall bevara det och vinna evigt liv” (Joh 12:25). Att njuta av livet här och nu kan låta förnuftigt och meningsfullt, men det är en filosofi som är förödande för många.

   Låt mig förklara, dessa visdomsord förespråkas oftast av ateister. För dem som menar att döden är slutet och Himlen är en bluff, är detta det enda vettiga. Njut av livet, sug musten ur det, roffa åt dig all njutning du kan innan det är för sent och döden tar dig! Det är bara det att detta leder till att pengar, tid och energi läggs på ens egen njutning och välbehag. Tid, pengar och energi som istället kunde ha gått till att mätta svältande barn, stoppa dödande, och älska människor.

 

”Njut av livet”-filosofin handlar helt enkelt om att leva rikt, göra roliga saker, köpa dyra prylar och bränna pengar på resor, underhållning, njutning och allmänna saker man inte behöver. Detta samtidigt som folk har brist på grundläggande saker som vatten och mat. Men om döden är slutet finns det ingen anledning att sätta andra högre än sig själv, fattiga kan möjligtvis få resten som blir över, bara jag i första hand njuter av livet. Korset är en dårskap, att ge allt, till och med sitt liv, för andra människor är visserligen snällt men dåraktigt och dumt. Men vi vet att Gud har berett en plats i Himlen åt oss, därför kan vi lägga ner hela vårt liv åt att tjäna Honom och våra medmänniskor.

 

”Om döden är slutet finns det ingen anledning att sätta andra högre än sig själv, fattiga kan möjligtvis få resten som blir över, bara jag i första hand njuter av livet.”

Vad innebär då detta, att det ateistiska livet ger njutning men att det kristna livet bara ger lidande och död? Nej, snarare att det vid första anblicken ser ut så, men att det ateistiska livet ger meningslöshet medan det kristna livet ger kärlek och lycka i det långa loppet. Skillnaden med de två levnadssätten är att världens njutande är mer som en drog, medan vårt liv är att äta riktig mat. Droger ger en illusion av lycka och välbehag, men egentligen förstör de bara för en själv och för alla andra. Och när man inte får tag på drogen blir man depressiv och högst olycklig. Människor som lever för att njuta av livet till max är högst olyckliga innerst inne, världens droger får dem att tänka på annat än den karga verklighet de lever i: jag kommer att dö, alla jag känner kommer att dö, och vi kommer inte ens minnas att vi har levat. Man utbrister då som Predikaren: ”Förgänglighet och åter förgänglighet! Allt är förgängligt!”

 

Men du som är lärjunge, prisa Herren som befriar oss från döden! Lev livet med fokus på Himlen, ha evigheten i åtanke när du tjänar Herren, fokusera inte på dig själv utan lita på att Gud försörjer dig medan du hjälper de som mest behöver hjälp. Sprid alltid Evangelium, och ge världens människor den gåva de innerst inne söker, den himmelska mat som faktiskt smakar bättre än vilken drog som helst. Och fall inte under frestelsen att prova på drogerna, så du inte blir beroende. Visst är det svårt att sluta använda droger, det vet alla som har försökt. Men har vi inte alla hört berättelser om omvända knarkare som efter en kort bön blivit fria från allt sug? Likaså kan Gud befria oss från missbruket av materialism och egoism. Och när vi äntligen är fria upplever vi en kärlek, frid och glädje som inte är av denna världen, kort sagt: sann njutning.Tillbaka